Telekom - Együtt veled
Együtt veled.

HÍREK, ESEMÉNYEK

Drónfoglalás: alkoss és nyerj!

Elindult az év egyik legmenőbb játéka középiskolás csapatoknak, ahol kísérleteket, művészeti alkotásokat és történelmi jelentőségű műveket kell létrehoznotok öt héten keresztül – mindezt a mobilotok és kedvenc tanárotok bevonásával. Alkossatok csapatot, engedjétek szabadon a fantáziátokat és vigyétek haza az értékes nyereményeket!

Digitális oktatást minden iskolába!

Már több mint 800 iskola csatlakozott a digitális oktatást népszerűsítő Digitális Témahéthez, ami idén április 9. és 13. között kerül megrendezésre. Az elmúlt években hatalmas sikernek örvendő esemény most még több izgalmas kihívással és aktivitással indul. Megmutatjuk, milyen szuper programok közül válogathattok, ha ti is regisztráltok az osztállyal!

Így néz ki egy intelligens, személyre szabott repülőgép

Mi történik akkor, ha a divat, a technológia és a repülőgépek találkoznak? A Telekom Fashion Fusion & Lufthansa FlyingLab közös technológiai és divatversenyén kiderült! A döntősök több hónapon keresztül dolgoztak a jövő repülési élményét megalapozó intelligens megoldásaikon. Ismerd meg a nyertes találmányokat!

RITES, avagy Minecraft az emlékekkel

Lélegzetelállító virtuális utazásra hív minket a RITES nevű nemhagyományos videójáték, amelynek témája emlékeink újrafelfedezése. A programot feltaláló magyar fejlesztőcsapat a Kitchen Budapest Talent Programjából startolt.

Ide jelentkezz, ha te akarsz lenni a jövő Elon Muskja

A MakerSpace.hu egy digitális közösségi műhely, közvetlenül a Google budapesti irodája felett. A hipermodern alkotó-, és megmunkálóközpontban a legkorszerűbb technikákkal kísérletezhetsz és kibontakoztathatod a benned rejlő kreatív zsenit. 3D-nyomtatás, lézervágás, CNC és robotika: ilyen, és ehhez hasonló tech játékok várnak a februárban induló szakkörökön.
 

„Mindenkiben ott van a programozó”

Esteban de la Torre művész és informatikus egy személyben. A Budapesten élő és dolgozó mexikói-magyar designer közreműködött a Szárnyas fejvadász 2049 film jelmezeinek megtervezésében, EJTECH nevű művészeti duóját pedig nemrég beválogatták a Highlights of Hungary-be. Inspirációról, programnyelvekről, és a mindenkiben ott rejlő informatikusról mesélt.  

Az AI már jobban olvas, mint az ember?!

Bombaként robbant a hír a világsajtóban, hogy az AI már a szövegértésben is lekörözte az embert. A szakértők a mesterséges intelligencia küszöbön álló forradalmáról cikkeztek, de olyanok is akadtak, akik gyanakodva fogadták a hangzatos címeket. Vajon mennyit értenek a robotok valójában? És tényleg veszélybe kerülhet a munkánk?

A jobb internet veled kezdődik!

„Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat!” – így szól az idei Biztonságos Internet Nap mottója. A világméretű esemény évről-évre egyre népszerűbb: 2018-ban több mint 130 ország csatlakozott a kezdeményezéshez. A magyarországi képviselők idén figyelemfelkeltő előadásokkal és egy kreatív pályázattal hívják fel a figyelmet a biztonságos internethasználatra.

Fejleszd Te a jövő önvezető autóját!

Kevesen tudják, hogy több mint kétezer magyar mérnök kutatja, fejleszti, majd teszteli itthon az automata gépjárműveket. Az Egyesült Államokon és Németországon kívül Magyarországon van az önjáró technológia egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési központja. Te is szívesen dolgoznál ilyen helyen? Megmutatjuk, hova jelentkezz! 

Fejlessz fesztiválappot az EFOTT-nak!

Jelentkezz egyéniben, vagy szólj a haveroknak, alkossatok csapatot és tervezd meg te az EFOTT 2018 hivatalos mobilapplikációját! 
 

„A munkám a hobbim” – Robin Hunicke játékfejlesztő

Robin Hunicke az amerikai videójátékipar egyik legbefolyásosabb és leginspirálóbb személyisége. Rengeteg izgalmas, színes és lélekkel teli játék megalkotása fűződik a nevéhez: ő volt többek között a Sims 2 producere, de dolgozott már együtt Steven Spielberggel is. Jelenleg saját stúdiót vezet, ahol csapatával különlegesen szép látványvilágú, egyedi programokat álmodnak meg.  

Chatbe írt jövőnk

Facebook Messenger, WhatsApp, Viber, iMessage, Snapchat, We Chat… Egyre több üzenetküldő alkalmazás jelenik meg a piacon és néha bizony nem tudjuk, mi a különbség köztük. Melyiknek mi az előnye és mi a hátránya? Mi lesz a chat jövője? Cikkünkből megtudhatod.

Jelentkezz február végéig a 1app mobilalkalmazás-fejlesztő versenyre!

Néha nem kell más, csak egy jó ötlet és egy nagy adag lelkesedés. Ha nálad mindkettő megvan, nevezz be a 1app mobilalkalmazás-fejlesztő versenyre! 

5 ok, amiért mindenkinek meg kellene tanulnia kódolni

Ha van némi technológiai tehetséged és ha még értesz is a programnyelvekhez, egy lépéssel közelebb kerülhetsz álmaid állásához ebben a rohamosan digitalizálódó világban. Megmutatjuk, milyen előnyökkel járhat, ha megtanulsz kódolni. 

„Gondolkozz úgy, mint egy DJ!”

Híres kutatók, nagyvállalati vezetők és kiváló iparági szakértők adtak elő a 2017-es T-Systems Symposiumon. Az esemény egyik várva várt vendége Derek Woodgate, neves jövőkutató volt, aki a mesterséges intelligencia küszöbön álló forradalmáról, annak előnyeiről és hátrányairól beszélt. 
 

Díjeső hullt a Legyél Te is Informatikus! – A kihívás kampányra

A „Legyél te is Informatikus! – A kihívás” kampány European Excellence Awardot, két arany fokozatú PRIZMA Kreatív PR Díjat és egy ezüst Effie Díjat nyert. A rangos szakmai versenyeken a legjobb nemzetközi és hazai PR-projekteket és ügynökségeket díjazták.

Egymással beszélgető robotoké lesz a jövő

Megtévesztően emberi mesterséges intelligenciák, repülő autók, kapszulából elkészíthető ételek… Te is ilyennek képzeled a távoli jövőt? És vajon mi lesz az, ami ebből megvalósul? 

Haszontalan találmányok, amire biztosan nincs szükségünk

Manapság bármit el lehet adni okoseszközként, ha van benne LED fénysor, wifi vagy bármilyen érzékelő funkció. Összegyűjtöttünk néhány otthoni tech-cuccot, aminek bizony nem sok hasznát vennénk a mindennapokban.

Villámképzések leendő informatikusoknak

A munkaerőpiaci informatikushiányt felismerve az elmúlt években gombamód megszaporodtak az informatikai gyorstalpaló képzések. Összegyűjtöttünk a piac összes magániskoláját, ahonnan akár azonnali állásajánlattal is távozhatsz. 

Minden, amit az 5G-ről tudni akartál

Forgalmi dugókra automatikusan reagáló kocsik, a vásárlót az áruhoz vezető okos kosarak, az ember fizikai állapotát monitorozó egészségügyi eszközök – néhány a több ezer új alkalmazásból, amelyek az 5G révén jelentősen javítják az emberek életét. De mi is az az új generációs hálózat és mi mindent várhatunk tőle? Segítünk elképzelni, milyen lesz a digitális jövő! 

Győzd le a szorongást a technológia segítségével!

Az amerikai Országos Mentális Egészségügyi Intézet felmérése szerint minden tizedik ember szorongásos tünetekkel küzd. Szerencsére az internet és az okoseszközök erre is segítséget nyújthatnak! Terápiás applikációk és jófej közösségek, - megmutatjuk, kihez fordulhatsz segítségért, ha esetleg te is érintett vagy!

A Nagy Testvér figyel, és Facebook a neve

George Orwell 1984 című regénye olyan disztópikus világot mutat be, amelyben a Nagy Testvérnek nevezett szervezet mindent lát és mindent tud. Napjainkban sokat idéznek a műből és gyakran hasonlítják a Facebookot ehhez a rendszerhez. De vajon tényleg orwelli világban élünk? Bemutatjuk, hogyan változott az emberiség magánszférához való viszonya a történelem során.

Űrlények és fekete lyukak a térképen

A Google Streetview segítségével otthonról, kanapénk kényelméből járhatjuk be a legnagyobb városok utcáit, látogathatjuk meg a leghíresebb nevezetességeket és juthatunk el olyan helyekre is, ahová valószínűleg nem tudnánk. Összegyűjtöttünk néhány vicces vagy furcsa tényt a legnagyobb térképóriásról. 

Szupermodell a számítógép mögött

Karlie Kloss világhírű amerikai szupermodell nem csak a legnevesebb divatházak kifutóit hódította meg: az informatika világában is utat tört magának. 22 éves korára elérte a csúcsok csúcsát a divatszakmában, eközben pedig informatikát tanult a New York University-n, majd Kode with Klossy néven programozóiskolát és ösztöndíjprogramot indított a reáltárgyak iránt érdeklődő lányoknak. Karlie igazi példakép – és itt még nem állt meg a története.

Okos, csinos és vicces – Simone Giertz, a béna robotok királynője

A huszonhat éves Simone Giertz a Queen of Shitty Robots című YouTube csatornája révén vált ismertté. A fiatal robotprogramozó lány eleinte csak viccből kezdett el béna robotokat építeni, majd videóra vette, ahogy azok mindent tönkretesznek. Kezdetben saját kedvére, szórakozásból csinálta az egészet, időközben azonban több mint hétszázezer követőre tett szert.   

Építsd meg álmaid valóságát!

Képzeld el, valósítsd meg és oszd meg másokkal legmerészebb elképzeléseidet a virtuális valóság tervezőasztalán! A STYLY nevű online platformon magas minőségű, gyönyörű világokat alkothatsz a semmiből, ráadásul most ingyenesen is kipróbálhatod a béta verziót!

40 érdekes tény a technológia világából

Tudtad, hogy a világ első ébresztőórája csak hajnali négykor tudott csörögni? És hogy az emberek 86%-a először fejjel lefelé próbálja bedugni az USB-t? Íme negyven érdekes, vicces és megdöbbentő tény a technológia világából, amiről talán még sosem hallottál. 

Dress&code: női programozók ruhái a kifutón

LED-fénnyel díszített ruhákat mutatott be tavalyi tavaszi-nyári kollekciójában Zac Posen. A tervező fiatal programozólányok segítségével kombinálta a divatot a technológiával.

Nem jött be a Google+? Ok. Akkor news feedet csinálunk a keresőből, igazi hírekkel!

Mint az minden közösségi média-fogyasztó számára ismeretes, a Google nem aratott világraszóló sikert a 2011 nyarán beizzított social próbálkozásával, a Google Plus-szal. Most azonban egészen más pozíciót akarnak elfoglalni az online tartalomfogyasztás terén, szem előtt tartva a relevanciát, a személyre szabhatóságot, az ellenőrzött hírforrásokat, az olvasó látókörének szélesítését, és még sok mást, aminek valószínűleg te is nagyon fogsz örülni. Belescrolloltunk a Google Feedbe.
 

Amikor a térkép útbaigazít

Új funkciókkal bővült a Google Maps: mostantól nem csupán a legrövidebb utat és az utazás időtartamát tudja megmondani, hanem azt is, melyik időpontban a legjobb elindulni, esetleg mikor vagy éppen balesetveszélyes zónában.

Hogyan csinálj feltörhetetlen jelszót

Az internet világában gyakran botlunk abba a figyelmeztetésbe, mely szerint ne használjunk gyakori szavakat, születési dátumokat, egyszerű számsorokat a jelszavunkhoz. Mutatunk néhány egyszerű tippet, amivel megalkothatod a tökéletes, feltörhetetlen kombinációt – ráadásul olyat, amelyet meg is tudsz jegyezni. 

Aligha fogjuk vezetni a jövő autóját

Önvezető, elektromos, okosrendszerekkel felszerelt ilyennek képzeljük el a jövő autóját. Bemutatunk néhány technikai újítást, amelyekből következtetni lehet arra, milyen járműveket fogunk vezetni 2050-ben – ha egyáltalán fogunk… 

A Skynet öntudatra ébredése még odébb van

Gyermekkori álmait valóra váltva robotikát tanul és robotokat épít Hefter Estilla Nagy-Britanniában, a plymouth-i egyetemen. A fiatal magyar lány szerint néhány évtizeden belül a robotok hétköznapjaink részévé válnak, ám addig meg kell válaszolnunk néhány nagyon fontos etikai kérdést.
 

Száz diák gondolkozhat együtt a jövő okos megoldásain a T-Systems Ötletcampusán!

A világot intelligenssé tevő ötletek kidolgozására ad lehetőséget egyetemisták és középiskolások számára az idén először megrendezendő T-Systems Ötletcampus.
A piacvezető ICT cég négy napos júliusi rendezvényén a részvétel ingyenes. A jelentkezőkből felállított csapatok a szellemi alkotótáborban a T-Systems Magyarország okos megoldásain dolgozó szakértőivel konzultálhatnak; a legjobb ötletek megvalósításához a vállalat szakmai és anyagi támogatást nyújt, az ötletadók pedig csatlakozhatnak a T-Systems Magyarország 200 fős gyakornoki csapatához.

4+5+3 = 12 hónap a T-Systems Akadémián

Szeptember elseje a T-Systems Akadémiának köszönhetően immár nem az iskola, sokkal inkább szakmai karriered első napját jelenti. Az idén ősszel induló képzés során tapasztalt munkatársaink megalapozott, piacképes tudást kínálnak az IT-infrastruktúra megoldások terén.
 

Tetszett a FarmVille? Akkor nemsokára kipróbálhatod valós termőföldeken is!

A világ egyik legnagyobb mezőgépgyártója, a német Fendt most valami igazán nagy dobásra készül, ami a jövőben alapjaiban változtatná meg gondolkodásunkat az agrárszektorról. Fejlesztési fázisban lévő találmányuk egy újabb termelői ágazatot adhat az informatikusok kezébe. De vajon jó ötlet ez?
 

Biztos, hogy okosabban nálunk az emberszabású robotok?

Ha emberi interakcióról van szó, akkor biztosan nem. Zoltan Istvan jövőkutató tesztelt néhány masinát az elmúlt 18 hónapban, tapasztalatait pedig elmesélte a Vice-nak. Zoltán magyar származású, kaliforniai születésű újságíró, transzhumanista jövőkutató, a Halhatatlanság minden áron című kötet szerzője, Kalifornia állam libertariánus kormányzójelöltje.
21 éves korától teljes magányban évekig tartó föld körüli vitorlázással töltötte idejét és közben számos mesterséges intelligenciával foglalkozó témát járt körül. Elhatározta, hogy a legnépszerűbb robotokat leteszteli!

Nincs kifogás, ha álmaid megvalósításáról van szó!

Egy rövid, de tanulságos történetet fogunk most elmesélni nektek egy tizenhét éves fiúról, aki lehetetlen helyzete ellenére sem volt hajlandó feladni terveit, és árkon-bokron, sivatagon, szavannán keresztül véghezvitte, amit a fejébe vett. Különös sikerének eléréséhez rengeteg szorgalomra, őszinte érdeklődésre és a Google évente megrendezésre kerülő Code-in versenyére volt szüksége.
 

Az adattudósok lesznek a jövő rocksztárjai

A 444.hu újságírói az év elején hosszasan beszélgettek Szalay Sándorral az amerikai John Hopkins Egyetemen oktató csillagászprofesszorral, aki a Magyar Tudományos Akadémia szerint is, a ma élő legnagyobb globális hatású asztrofizikus. Beszélt a tudományok "nagykorúvá válásáról" további széttöredezéséről, kutatásokról, adattárolásról, Smart Citykről és mindközül a legfontosabbról, mely összeköti és egyben forradalmasítja az említett területeket, a Big Datáról.

IThon.info: IT állások és IT képzések egy helyen

Szinte már unalomig ismételt megállapítás, hogy kevés az informatikus Magyarországon. Hovatovább a következő évben már 28 ezerre teszik a betöltetlen informatikai álláshelyek számát. Ezzel szemben, jelenleg, évente mintegy 6000 informatikus kerül ki a hazai felsőoktatási intézményekből. Sokan közülük is külföldre távoznak. A hiány olyan nagy, hogy a hazai cégek vagy maguk vállalják a saját informatikusaik képzését vagy aktívan beszállnak az állami képzés támogatásába. 

Megnyugodhatunk: Az egyetemisták fejében vannak okos ötletek, és lesznek okos padok!

A T- Systems Magyarország által kiírt ötletpályázat célja az volt, egy sorozatgyártásra alkalmas, akár kültéren, akár beltéren is elhelyezhető, közösséget és emberi személyes kapcsolatokat építő „okospad” szolgáltatásokra kapjon felhasználói ötleteket. Számos remek ötlet született, a zsűrinek nehéz dolga volt.

15 FIGYELEMREMÉLTÓ ADAT A HORDHATÓ ESZKÖZÖKRŐL 2016-BAN!

A hordható technológia továbbra is fejlődik, újabb és újabb területeket hódít meg.

ÖT PONT, AMELY SEGÍT MEGÉRTENI, HOGYAN ÁLLÍTJA A VILÁGOT A FEJE TETEJÉRE A TECHNOLÓGIA!

Ahogy a technológia formálja a világot!

INTERNET OF THINGS - HOGYAN FOG HATNI A DOLGOK INTERNETE A VILÁGUNKRA?

Internet of Things - Az új ipari forradalom?

1000 LÁNY TANULT PROGRAMOZNI A SKOOL KÉT ÉVE ALATT!

1000 lányt oktattak 100 különböző foglalkozáson, 200 önkéntes mentor segítségével.

FENNTARTHATÓSÁGI NAPON A LEGYÉL TE IS INFORMATIKUS!

Idén szeptember 26-án, immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a Fenntarthatósági Nap fesztiválkonferenciát a Magyar Telekom.

MINECRAFTEDU, A MINECRAFT JÁTÉK EDUKÁCIÓS PROGRAMJA

Az egyik legkedveltebb számítógépes játékot hatékony és izgalmas iskolai oktatásra is fel lehet használni.

EGY VERSENY TELE SZENVEDÉLLYEL!

A First Lego League egy igazán izgalmas globális versenysorozat, ahol elég szép helyen végzett a magyar csapat

ELEX PIPE A HÁROMDIMENZIÓS ELEKTRONIKAI ÉPÍTŐJÁTÉK

Háromdimenziós építőjáték, mágneses elemek, áramkörök és egy applikáció, amivel életre kelted az építményedet!

KITCHEN BUDAPEST TEHETSÉGKUTATÓ PROGRAMJA!

Van egy világmegváltó ötleted? A KIBU-val megvalósíthatod!