Telekom - Együtt veled
Együtt veled.

HÍREK, ESEMÉNYEK

A jobb internet veled kezdődik!

2018-02-06

„Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat!” – így szól az idei Biztonságos Internet Nap mottója. A világméretű esemény évről-évre egyre népszerűbb: 2018-ban több mint 130 ország csatlakozott a kezdeményezéshez. A magyarországi képviselők idén figyelemfelkeltő előadásokkal és egy kreatív pályázattal hívják fel a figyelmet a biztonságos internethasználatra.

Február 6: a Biztonságos Internet Napja

A Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day – SID) az Európai Unió kezdeményezésére jegyzeték be a naptárakba 2004-ben. Magyarországon ebből az alkalomból a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és fiatalok fogtak össze, hogy színes előadásokkal és izgalmas aktivitásokkal mutassák meg a biztonságos internethasználat alapszabályait.
 
Az eddigi években főként a biztonság kérdéskörére esett a hangsúly, de idén az esemény közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk közös feladata, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük. A Safer Internet Day célja, hogy választ adjon a legaktuálisabb kérdéseinkre és a felhívja a figyelmet néhány fontos problémára, legyen szó akár az online zaklatásról vagy a mindennapos közösségi média használatról. A hazai képviselők nem csak a szülőket, hanem a diákokat is szeretnék megszólítani és bevonni a párbeszédbe, ezért idén egy különleges pályázatot hirdettek nekik: arra kérték a fiatalokat, hogy digitális vagy irodalmi pályaműveikben mutassák meg, miképp teszik, vagy tudnák jobbá tenni az internetet.
 
A résztvevők több műfajban is pályázhattak: a kreatív rövidfilm kategóriájában képi eszközökkel fogalmazhattak meg egy konkrét problémát, jelenséget. A szervezők célja többek között az volt, hogy népszerűsítsék a digitális történetmesélést, mint módszert, és motiválják a pályázókat ennek használatára. Ugyanakkor nem feledkeztek meg a hagyományos műfajokról sem: a szépirodalmi kategóriában olyan írásokat díjaztak, amelyekben a fiatalok megfogalmazták a véleményüket arról, hogyan látják a digitális jelenünket és jövőnket. Mindezzel azt az üzenetet kívánták közvetíteni, hogy a kreatív írás és fogalmazás napjainkra sem veszítette el tradicionális értékét.


 
A Safer Internet Day (SID) – Biztonságos Internet Nap hazai programjai
 
Február 6-án a SID magyarországi képviselete konferenciát rendezett Budapesten, amelyen gyermekvédelmi szakemberek, játékszakértők, webes biztonsági szakemberek, internetszolgáltatók, non-profit szervezetek és multinacionális cégek képviselői vettek részt. A rendezvényt visszanézheted a Safer Internet Magyarország hivatalos Facebook oldalán. Az előadásokat olyan területek szakértői tartották, mint például a közösségi média, a hírközlés, a kiberbűnözés, lelki segélyvonal és tanácsadás, valamint az etikus hackerség. A konferencia előadói véleményt cserélhettek, megoszthatták tapasztalataikat egymással és megválaszolták a résztvevők kérdéseit.
 
A rendezvény során bemutatkozott a Safer Internet Program is (SIP), amely tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők, tanárok és döntéshozók felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki céljául. A szervezet működéséről és aktuális tevékenységeiről a www.saferinternet.hu oldalon találhatsz bővebb információt.