Telekom - Együtt veled
Együtt veled.

HÍREK, ESEMÉNYEK

„A munkám a hobbim” – Robin Hunicke játékfejlesztő

2017-12-30

Robin Hunicke az amerikai videójátékipar egyik legbefolyásosabb és leginspirálóbb személyisége. Rengeteg izgalmas, színes és lélekkel teli játék megalkotása fűződik a nevéhez: ő volt többek között a Sims 2 producere, de dolgozott már együtt Steven Spielberggel is. Jelenleg saját stúdiót vezet, ahol csapatával különlegesen szép látványvilágú, egyedi programokat álmodnak meg.  

Robin grafikusként és producerként tette le névjegyét a szakmában, nemrég pedig saját vállalatot alapított. Az egyetemen képzőművészeti tanulmányai mellett informatika szakot végzett, jelenleg pedig doktori iskolába jár, ahol számítógépes játékokat fejleszt és a mesterséges intelligenciát kutatja.

Hunicke a legmerészebb fantáziáit váltja valóra saját, egyedi tervezésű játékaival. Az alkotásaiban gyönyörű színvilággal, kedves figurákkal és tartalmas üzenetekkel dolgozik. „Amikor az emberek meghallják, hogy videójátékokon dolgozom, akkor rögtön egy bizonyos játéktípusra gondolnak. De az autóvezetésen és a focilabda kergetésen túl sokkal több rejlik ebben a műfajban.”

Hunicke rendszeresen ad elő nemzetközi tudományos konferenciákon, mert a szakmabeliek kíváncsiak különleges látásmódjára. „Rengeteg játékon dolgoztam már, de általában megpróbálom elkerülni azokat, amelyekben erőszak van. Mindig arra fókuszálok, hogy miképpen tehetek jót az emberekkel: például hogyan fejleszthetem az empátiás készségüket, hogy jobban megértsék egymást.”A munkájában azt szereti a legjobban, hogy a tervezési folyamat az összes létező alkotó tevékenységet magában foglalja. „Mindig azzal kezdem, hogy megírom a sztorit és megrajzolom a karaktereket. Aztán megfestem a hátteret és a látványképeket. Rengeteg videót nézek és közben folyamatosan ötletelek, végül pedig a programnyelv által valóra váltom az elképzeléseimet. Ez egy csodás, összetett folyamat, amelyben egyszerre bontakoztathatom ki a művészi énemet és a bennem rejlő informatikus kockát.”


Szeretem arra ösztönözni az embereket, hogy legyen bátrak és kreatívak: írják meg a saját történetüket, használjanak nekik tetsző színeket, aláfestő zenéket. A videójátékiparnak friss látásmódra, sok-sok inspirációra és fantáziára van szüksége. Kíváncsiak vagyunk Rád és az ötleteidre. Legyél része a szakmámnak, hogy amikor majd nyugdíjba vonulok, a Te játékaiddal játszhassak!” – mondja Robin nevetve.