Telekom - Együtt veled
Együtt veled.

HÍREK, ESEMÉNYEK

A Skynet öntudatra ébredése még odébb van

2017-07-18

Gyermekkori álmait valóra váltva robotikát tanul és robotokat épít Hefter Estilla Nagy-Britanniában, a plymouth-i egyetemen. A fiatal magyar lány szerint néhány évtizeden belül a robotok hétköznapjaink részévé válnak, ám addig meg kell válaszolnunk néhány nagyon fontos etikai kérdést.
 

Miért kezd el egy fiatal lány robotokkal foglalkozni?

Ez nálam természetes volt. Gyermekkoromban a szüleim sok sci-fit néztek, én például esti mese helyett a Csillagok Háborúja valamelyik epizódjára aludtam el. Így aztán már a középiskola első éveiben eldöntöttem: robotikával fogok foglalkozni.

Hogy lehet készülni erre a pályára, hiszen a robotika, mint önálló tudományág ma még gyerekcipőben jár?

A középiskolában volt csillagászat és robotika szakkör. Szerencsémre remek tanárok tartották. A zárófeladatunk például az volt, hogy találjunk egy feladatot, amit egy év alatt sikeresen megoldunk. Úgy döntöttem, hogy megvizsgálom a Philip K. Dick „Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal?”  című művében leírt világból eddig mi valósult meg? E munka során szerettem bele végleg a robotikába. A továbbtanulás azonban nem volt egyszerű. Magyarországon nem volt robotika, csak mechatronika szak. Körülnéztem az Interneten és így kerültem a Plymouth-i Egyetemre, ahol jelenleg is tanulok.

Hogy lehet megtanulni a robotikát? Robotokat építenek?

Azt is. Az első évben azonban az elméleti alapokat sajátítjuk el, azaz elektronikát, fizikát és programozást tanulunk. De persze robotokat is építünk. Kapunk egy feladatot és azt kell egy általunk konstruált robot segítségével elvégezni.

Mit gondol? Ha valaki ma szeretne Magyarországon robotikát tanulni könnyebb dolga van?

Kétségkívül. Ugyan magyar egyetemen ma sincs ilyen szak, de sok új lehetőség nyílt az elmúlt években a fiatalok előtt. A programozást például annak idején egyedül tanultam, de ma már sok komoly kurzus működik. Van például direkt lányoknak szervezett programozói tanfolyam is.

Mit gondol, szükség lesz a munkájára? Az emberek ugyanis elsőre általában idegenkednek a modern technológiától.

Mire megszerzem a diplomámat biztosan sok munkalehetőség lesz ezen a területen. A robotika jelenleg felfutóban van. Az iparban, a tudományos területeken, a hadseregben már most is sok helyen dolgoznak robotok, de az emberek a hétköznapokban még nemigen találkoznak velük. Szerintem ez hamarosan meg fog változni. Ehhez azonban le kell győznünk magunkban a robotokkal szemben ma még meglévő negatív hozzáállásunkat. Sok barátom például óva int ettől a pályától. Attól tartanak, én alkotom meg majd azt a technikát, ami elpusztítja majd az emberiséget. Ettől azonban nem kell tartanunk, A Terminátor filmekben emlegetett Skynet öntudatra ébredése odébb van.

A tudósokat gyakran kritizálják amiatt, hogy csak a technológia fejlesztésére koncentrálnak és nem törődnek azzal, hogy ötleteiknek milyen hatással lesznek az emberiségre. Önt például foglalkoztatják a robotokkal kapcsolatos etikai kérdések?

Igen. Ez egy nagyon izgalmas kérdés. 25-30 év múlva közel kerülünk az első öntudattal rendelkező robotok megépítéséhez. Felmerül a kérdés, hogy mit kezdünk ezzel a helyzettel? Hogyan haladunk tovább? Embernek tekintjük ezeket a robotokat vagy sem? Adunk nekik jogokat vagy nem? Istent fogunk játszani előttük, vagy sem?