Telekom - Együtt veled
Együtt veled.

HÍREK, ESEMÉNYEK

Aligha fogjuk vezetni a jövő autóját

2017-08-09

Önvezető, elektromos, okosrendszerekkel felszerelt ilyennek képzeljük el a jövő autóját. Bemutatunk néhány technikai újítást, amelyekből következtetni lehet arra, milyen járműveket fogunk vezetni 2050-ben – ha egyáltalán fogunk… 

Az autók fontos részét képezik a mindennapjainknak, kielégítik a rugalmasság, mobilitás és a mozgás szabadsága iránti vágyunkat. Ugyanakkor ennek nagy ára van: környezeti erőforrásaink nem kimeríthetetlenek. Ezért is dolgoznak a gyártók folyamatosan olyan megoldásokon, amelyekkel fenntarthatóbbá és biztonságosabbá tehetik az autóvezetést. Íme öt olyan funkció, amelyek a jövőben megkönnyíthetik az életünket:

1. Hands-free irányítás

Sofőrökre 2050-ben valószínűleg nem lesz szükség: már most is vannak olyan próbálkozások, amelynek célja az önjáró autók bevezetése. Ilyen például a BMW által fejlesztett torlódás asszisztens vagy az Audi automata-parkoló üzemmódja. A fejlesztők azt várják, hogy ezeknek köszönhetően biztonságosabb és hatékonyabb lesz a közlekedés, hiszen a balesetek nagy részét emberi mulasztás okozza.

2. Okos asszisztensek

A jövőben annyira kitolódnak a digitalizáció határai, hogy az autókban okosrendszerek fogják kitalálni a gondolatainkat. A Google vagy az Apple jelenleg is olyan megoldásokon dolgoznak, amelyekben egy beépített automata asszisztens segítheti a közlekedésünket.

3. Luxusszintű berendezés, formatervezett külső

A vezetőülés hiányában teljesen átrendeződhet az autók beltere: az utasok egymással szemben ülve pihenhetnek, szórakozhatnak vagy dolgozhatnak. Az autógyártók szerint felértékelődik a külsőségek szerepe: formatervezett bőrülések, díszes berendezések között, egy guruló nappaliban élvezhetjük az utazással töltött perceket.

4. Közautók

Egyre kevesebb embernek lesz saját autója, helyette a közösségi járművek rendszere lesz majd a jellemző. Ez azt jelenti, hogy szolgáltatásszerűen használhatunk autókat anélkül, hogy megvásárolnánk őket, ugyanúgy, mint közösségi közlekedés eszközeit. A jövőkutatók szerint ez olcsóbb, fenntarthatóbb és hatékonyabb megoldás.

5. Szuperbiztonság

A high-tech autók közül már a Tesla, a BMW és a Volvo mérnökei is kidolgoztak olyan funkciókat, amelyek az utazók testi épségét hivatottak megvédeni. Ilyen például az önműködő fékezőrendszer, a koccanásgátló, illetve az útelhagyást megakadályozó funkció.