Telekom - Együtt veled
Együtt veled.

HÍREK, ESEMÉNYEK

Az AI már jobban olvas, mint az ember?!

2018-02-12

Bombaként robbant a hír a világsajtóban, hogy az AI már a szövegértésben is lekörözte az embert. A szakértők a mesterséges intelligencia küszöbön álló forradalmáról cikkeztek, de olyanok is akadtak, akik gyanakodva fogadták a hangzatos címeket. Vajon mennyit értenek a robotok valójában? És tényleg veszélybe kerülhet a munkánk?

Január elején jelentette be az Alibaba, hogy olyan mesterséges intelligenciát fejlesztett, amely az emberi résztvevőket is maga mögé utasította a Stanford Egyetem szövegértési tesztjén. A tesztet az egyetem mesterségesintelligencia-szakértői szervezték, hogy mérhetővé tegyék a számítógépek egyre javuló szövegértési képességeit, és az Alibaba szoftvere volt az első, ami egy emberi résztvevőt is le tudott győzni.

A hír villámgyorsan elterjedt a nemzetközi sajtóban. Luo Si, a kínai vállalat mesterségesintelligencia-szakértője arról beszélt, hogy az efféle fejlődés alighanem oda vezethet, hogy sokan elveszítik a munkájukat, amit gépek fognak átvenni. A szövegfelismerő technológiának köszönhetően az AI az eddigi elképzeléseknél jóval több területen is pótolhatja az embert.
A valóságban azonban ez a kérdés jóval összetettebb. Bár az AI szép teljesítményt nyújtott a szövegértési teszten, valójában nem igazán érti, amit olvas, és az intelligenciájának vannak bizonyos korlátai. Igaz, hogy egy előre meghatározott adathalmazból ki tudja válogatni a megfelelő elemeket; például könnyen meg tudja válaszolni, hogy mikor halt meg Dzsingisz kán, mert hozzáfér a teljes Wikipédia adatbázishoz. De attól még nem fogja megérteni a történelmet mozgató mélyebb összefüggéseket. A módszere sokkal inkább hasonlít a memória és az emlékezet működéséhez, mintsem a szövegértéshez, amelyben összevetjük az információkat és levonjuk a megfelelő következtetéseket.

Jó példa erre az a kínai robot, amelyik átlagon alul teljesített egy gimiseknek szánt szövegértéses matematikai teszten. A kutatást végző tudósok szerint a robot képtelen volt arra, hogy összevessen és értelmezzen bizonyos kulcskifejezéseket, ezért teljesen félreértette a feladatokat. Az eredmények azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencián alapuló rendszerek mindössze annyira értelmesek, mint egy hatéves gyerek. Noha kiválóan tudnak szortírozni megadott információk között és ki tudják emelni a szükséges elemeket, még mindig hiányzik belőlük a kellő bölcsesség.

Persze számos előnye van annak, hogy az Alibaba ilyen magasra tette a mércét: a szövegértés képességének javulásával a jövőben még hasznosabbak lehetnek a chatbotok és a személyes AI rendszerek. Pontosabb beszédértéssel pontosabb válaszokat kaphatunk a kérdéseinkre. Ugyanakkor még mindig messze vagyunk attól, hogy kijelenthessük: a robotok már jobban tudnak olvasni az embernél.