Telekom - Együtt veled
Együtt veled.

HÍREK, ESEMÉNYEK

Biztos, hogy okosabban nálunk az emberszabású robotok?

2017-05-08

Ha emberi interakcióról van szó, akkor biztosan nem. Zoltan Istvan jövőkutató tesztelt néhány masinát az elmúlt 18 hónapban, tapasztalatait pedig elmesélte a Vice-nak. Zoltán magyar származású, kaliforniai születésű újságíró, transzhumanista jövőkutató, a Halhatatlanság minden áron című kötet szerzője, Kalifornia állam libertariánus kormányzójelöltje.
21 éves korától teljes magányban évekig tartó föld körüli vitorlázással töltötte idejét és közben számos mesterséges intelligenciával foglalkozó témát járt körül. Elhatározta, hogy a legnépszerűbb robotokat leteszteli!

Han, Meccanoid, Pepper és iPal. Így hívták a különböző gyártók, különböző célokra készített humanoid robotjait. Ugyan nem mindegyikük tudott egy valamire való beszélgetést fenntartani, mondanivalójuk azért volt, még ha nem is mindig érdekes vagy releváns. A vizsgált alanyok piaci ára 200 dollártól több millióig terjed, de az ár-érték arány nem mindegyiküknél váltja be a hozzájuk fűzött reményeket.
 
Han
 
Őt először Dél-Koreában mutatták be 2016-ban a Global Leaders Forumon. A közönség tagjait, és Zoltánt is őszintén lenyűgözte a robot által tanúsított finom artikulációs mechanizmus és a megértés magas szintje. Amikor megkérdezte tőle, hogy átmenne-e a Turing-teszten, szinte odavetve azt válaszolta, "Érdekes teszt, de nincs szükség ilyen szintű intelligenciára ahhoz, hogy kitöltsék."
Szinte hátborzongatóan valóságos arckifejezéseket mutatott, és egészen emberszerűen fejezte ki magát. Han volt messze a legintelligensebb a vizsgált alanyok közül.
 
Meccanoid
 
Szóval nem mindegyik robot olyan éles elméjű, mint Han. Amikor Zoltán a 2016-os választási kampányturnéján vett részt, eszébe jutott, hogy szüksége lenne egy különleges útitársra. Találtak is az Amazonon egy Meccanoidot, amely 1000 beprogramozott válaszlehetőséggel kecsegtetett, és a 2015-ös CES Last Gadget Standing versenyének közönségdíjasa is lett, de beszélgetés tekintetében csalódást kellett okoznia. Csak nagyon alapvető tanulási mechanizmusért felelős szoftver volt beleépítve. Zoltán 3 és 6 éves gyermekei hosszú órákon keresztül elfoglalták magukat vele. Spontaneitásra programozták, ezért a kicsik azt hitték, hogy saját tudattal bír. Igazság szerint csak táncol és béna vicceket mond.
 
Pepper
 
Az 1 méter 20 centi magas robot a Softbank Roboticstól már egy jóval fejlettebb változata a Meccanoidnak. Ő már tényleg egészen emberszerű formát ölt, kitalálja az emberek hangulatát, és képes értelmezni az emberi hangszínt. Egész technológiai arzenál van a fejébe építve: két HD kamera, egy 3D kamera és 4 mikrofon. Megjelenése óta meglehetősen drágább lett, a kezdeti 1600 dollár helyett már 20.000 dollárba kerül, de sajnos igen unalmas beszélgetőpartner tud lenni, főleg attól függően, hogy mire programozzák. Zoltán egy dubai hotelben találkozott vele először, és mivel egy pénzügyi bemutatóra hozták el segítőként, minden beszélgetést erre a témára igyekezett visszaterelni. Hát nem nagyszerű? Előfordul, hogy az ember az iPhone-jával is jobbakat beszélget. Köszi Siri!
 
iPal
 
A weboldalon, ahol értékesítik iPal-t "szociális robotnak" nevezik. Fizimiskára nagyon hasonló Pepperhez, de őt arra tervezték, hogy 1500 dollár ellenében gyerekekkel és idősekkel csevegjen. Még akár jó móka is lehetne, de csak akkor, ha az ember egy két lábon járó táblagép... Táncol, zenél, és egy szoftver jóvoltából még a nyelvtanulásban is segít. Egy egész napot elszaladgál egy töltéssel, és nem is megy neki semminek, mert van benne ütközés-elhárító szoftver. A marketingje is azt bizonyítja, hogy leginkább gyermekek játszópajtásának szánták, iPhone-on keresztül ugyanis meg lehet figyelni, miben sántikál a lurkó, amikor a szülő nincs a közelben. Lehet, csak a kiállításon lévő zaj miatt, de iPal sajnos nem volt hajlandó válaszolni Zoltán egyetlen kérdésére sem, ehelyett zenét játszott a mellkasába épített interaktív tablet segítségével.
 
Zoltán úgy látja, hogy a robotika egyelőre nem annyira fejlett, mint lehetne. Noha még nem tartunk Jetsonék korában, némelyik robot meglepően valóságos interakciókat produkál. A gépi intelligencia kora nemsokára tényleg eljöhet, és nem lesz többé meglepő, ha robotokhoz fordulunk majd mindennapi tanácsokért bármely területén az életnek.