Telekom - Együtt veled
Együtt veled.

HÍREK, ESEMÉNYEK

Egymással beszélgető robotoké lesz a jövő

2017-11-24

Megtévesztően emberi mesterséges intelligenciák, repülő autók, kapszulából elkészíthető ételek… Te is ilyennek képzeled a távoli jövőt? És vajon mi lesz az, ami ebből megvalósul? 

Így képzeljük mi

Az 5G és az IoT (Internet of Things, azaz a dolgok internete) minden eddiginél közelebb hozta a digitalizált jövő képzetét, ahol minden mindennel össze van kötve és az eszközeink kommunikálnak egymással. Ismerjük ezt a fantáziaképet, hiszen majdnem minden sci-fi ezen alapul: az eszközeink többé nem függenek tőlünk, hanem kiszolgálnak minket és szinte olvasnak a gondolatainkban.

Lejárt az okos kenyérpirítók kora

Az elmúlt néhány évtized technológiai fellendülésének köszönhetően rengeteg hasznos vagy kevésbé hasznos, okos címkével felaggatott eszközt jelent meg a piacon. Volt idő, amikor azt hittük, hogy egy szép napon mindenki bluetoothos napszemüvegben fog mászkálni az utcán. De a beszélő hűtőszekrények és az okos nyakörvek idő közben mégsem bizonyultak annyira hasznosnak.

Persze, nagyon izgalmas az okos kenyérpirítók mögött álló technológia, de nem biztos, hogy a mindennapok során a gyakorlatban is hasznosítani tudjuk őket. A kérdés tehát az: tényleg azért hozunk létre újabb és újabb okoseszközöket, hogy javítsuk az életszínvonalunkon vagy egyszerűen öncélú kísérletezgetés folyik?

A jövő a mesterséges intelligenciáé

Úgy látszik, hogy a haszontalan kütyük kora lejárt. Most újabb, izgalmas fordulatra számíthatunk a technológiai időszámításban, ami nagy részben az intelligens eszközök megjelenésének köszönhető. Mark Zuckerberg, a Facebook atyja tavaly mutatta be saját, személyes AI rendszerét, akit Jarvisnak hívnak. A Jarvishoz hasonló eszközök, mint például az Amazon Alexája, a Google Asszisztense vagy részben a Siri is képesek arra, hogy összekapcsolják az okoseszközöket és hatékonyan kiszolgálják a tulajdonosaikat. Ezúttal azonban a fejlesztőknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a felhasználók valódi igényeire. Jobban meg kell érteniük, mit várunk az eszközeinktől és mik a hétköznapi igényeink. Az eredeti iPod éppen azért volt olyan sikeres, mert egyesítette magában a formai egyszerűséget a hatékonysággal. Az okosrendszerek esetében is ilyen szintű kihasználhatóságra kell törekedniük a gyártóknak.

Az élethű kommunikáció a legfontosabb

Mi lehet a siker a kulcsa? Amikor Tony Stark beszélget a személyes, házi mesterséges intelligenciájával (akit ugye szintén Jarvisnak hívnak), a robot teljesen élethűen szólal meg: őszinte emberi reakciói vannak és tökéletesen megérti a tulajdonosát. Ez az, ami igazán lenyűgöző benne. Az Apple fejlesztői is rájöttek a titokra: nézzük csak meg, mennyit fejlődött a Siri beszédértése a 2011-es első megjelenése óta!Nos, a szakértők szerint nem elég, ha csak arra tanítjuk őket, hogy megértsenek minket; az is legalább olyan fontos, hogy élethűen szólaljanak meg. A Siri ugyanúgy beszél egy magyar fiatalhoz, mint egy japán üzletemberhez vagy Beyoncé-hoz, márpedig a valóságban ezek a beszédszituációk eltérő stílust igényelnek. Tehát az AI sikere azon múlik, hogy az eszközök mennyire lesznek képesek imitálni az emberi kommunikációt, azaz, mennyire tudnak majd „emberi arcot ölteni.” Kíváncsian várjuk a fejleményeket!