Telekom - Együtt veled
Együtt veled.

HÍREK, ESEMÉNYEK

Fejleszd Te a jövő önvezető autóját!

2018-01-10

Kevesen tudják, hogy több mint kétezer magyar mérnök kutatja, fejleszti, majd teszteli itthon az automata gépjárműveket. Az Egyesült Államokon és Németországon kívül Magyarországon van az önjáró technológia egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési központja. Te is szívesen dolgoznál ilyen helyen? Megmutatjuk, hova jelentkezz! 

Milyen lesz a jövő autója? Önjáró, automata, elektromos meghajtású és okosrendszerrel felszerelt? Az autóiparnak fel kell készülnie az infokommunikációs technológia által generált változásokra, amelyek nagy hatással vannak a közlekedésben részt vevő járművekre, az infrastruktúrára, a közlekedő személyekre és általában véve a társadalom egészére. Ezekere a kérdésekre keresik a választ a RECAR Autonóm Jármű Kutató Központ munkatársai, akik azon dolgoznak, hogy minél hamarabb megvalósulhassanak a ma még utópisztikusnak számító automatizációs fejlesztések.

A RECAR egy átfogó szervezet, amely multinacionális vállalatok és kutatóintézetek széleskörű összefogásával jött létre annak érdekében, hogy összeadják tudásukat és erőforrásaikat. Alapító tagjai között szerepel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és számos jelentős ipari együttműködő partner.

Céljuk az ipari és akadémiai szféra, illetve az oktatás és a kutatás szoros összekapcsolásával magasan kvalifikált szakemberek képzése és a kutatás-fejlesztés bázisának megerősítése Magyarországon. Ezért idén egy új, angol nyelvű mesterképzés indítanak a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán, ahová elsősorban mérnöki és informatikus alapszakok hallgatói jelentkezhetnek. A 2018. februárjában induló képzésekben résztvevők a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karán „Autonomous Vehicle Control Engineer” néven, illetve az ELTE Informatikai Karán „Computer Science for Autonomous Driving” elnevezéssel szerezhetnek mérnöki, illetve informatikus diplomát.

„A tudományos kutatási projektek egyik fókusza az autonóm járművek felépítésében alkalmazott technológiákra irányul, ennek keretén belül a video alapú feldolgozás, a környezetérzékelés és felismerés, a jármű-jármű és a jármű-infrastruktúra közötti kommunikáció emelhetők ki. A másik fontos terület az autonóm járműfunkciók kutatása, amely során a fejlett vezető asszisztens rendszerek, a magasan automatizált vezetési funkciók és az ehhez szükséges járműarchitektúrák kutatását tervezzük.” – írják a weblapjukon.