Telekom - Együtt veled
Együtt veled.

HÍREK, ESEMÉNYEK

Innováció ínyenceknek – 5 terület, ahol a technológia alapjaiban változtatja meg az evéshez fűződő viszonyodat

2017-07-31

Virtuális valóság, 3D nyomtatás, augmented reality és még sorolhatnánk. Ezek az újítások mind beszivárogtak már életünkbe, de ha őszinték akarunk lenni, a gasztronómia egészen mostanáig valahogy a digitális innováció mostohagyermeke maradt, és kevés áttörő újítást regisztráltak étkezési szokásaink fejlesztése kapcsán. Azonban aggodalomra semmi ok, a továbbiakban mutatunk 5 olyan példát, ahol az információs technológia betette a lábát a konyhába és fenekestül felforgatott mindent.
 

1. 3D nyomtatott kaja
 
Amint ez a két kifejezés egy lapra kerül, joggal merül fel a kétely, hogy a végtermék mégis mennyire lesz egészséges vagy egyáltalán emészthető. Lynne Kucsma a Natural Machines társalapítója és a Foodini készítője elmagyarázza, miért is jöhet jól ez az újítás.
A nyomtató segítségével minimalizálhatjuk az egészségre káros összetevők, így a tartósítószerek, az olaj és a só arányát, sőt, a fejlettebb változatok rengeteg időt spórolhatnak majd a háztartásoknak, bár egyelőre még nem képesek az ételkészítés minden folyamatát elvégezni. Az alapvető mechanizmus abban áll, hogy a felhasználó betölti a hozzávalókat, majd a gép a megadott forma szerint kinyomtatja azt. Voilá.
Ja, és most figyeljetek kedves meggyőződéses vegánok! A jövőbeli finomítások nyomán azt ígérik, lehetséges lesz a (valaha élt) hús nélküli hús előállítása is. A sci-fi rajongóknak pedig üzenjük, hogy az egykori fantázia ma már valóság, ugyanis a NASA már hivatalosan is teszteli az űrbéli ételnyomtatókat. Az eddigi legénység biztosan sokat panaszkodott a szárított, mélyhűtött embereledelekre.
 
2. Ébredj bacon-re
 
Ti keltetek már arra, hogy friss bacon szeletek ropognak a serpenyőben, és e páratlan illat kihúz titeket az ágyból egészen a konyháig? Ha nem, akkor mostantól fogva semmi szükségetek arra, hogy valaki áldozatos munkával reggelit csináljon nektek, mielőtt megszólalna az ébresztő. Oscar Meyernek és "wake up and smell bacon" című kampányának köszönhetjük mindezt. Ha csatlakoztatjuk a jack-kimenethez az általuk fejlesztett illatkibocsátó kütyüt, egy english breakfast készítése közben találhatjuk magunkat, amint kinyitjuk álmos szemeinket.
 
3. Robotpincérek, szolgálatára
 
Étteremben éhesen várakozni senki sem szeret igazán, modortalan személyzettel találkozni pedig aztán végképp. Természetesen nem azt akarjuk sugallni, hogy a pincérek többsége ilyen lenne, de a következő megoldással a fent említett esetek biztosan kizárhatók. Ezt Amerikában és Kínában is így gondolták, így az Applebees missouri központú étteremlánc mára 100.000 Presto tablet segítségével csökkentette drámaian a várakozási időt. A kínai Harbin tartományban lévő vendéglőben pedig 2012 óta kis robotséfek és -felszolgálók igyekeznek kényelmesebbé tenni a fogyasztást.
 
4. Infravörös sugárral tudatosabban
 
Az egészséges étkezés iránti érdeklődés a rendelkezésre álló információk elérhetőségével együtt meredeken növekedni kezdett az elmúlt időszakban. Aggodalmainkat és ehhez köthető tudásszomjunkat kihasználva több különböző megoldással is előálltak, hogy tudatosabban táplálkozhassunk. Némely alkalmazások csak arra jók, hogy betápláljuk napi fogyasztásunkat, a fejlettebbek pedig már fel is ismerik, hogy mit ettünk. Ebben az esetben sem kell túl nagy varázslatra gondolni, képfelismerő szoftverről van szó, ami szín és forma alapján kínálja a megoldást, és adja meg a tömegre, illetve kalóriaértékre vonatkozó adatokat. Azonban ennél fejletteb technológiával is találkozhatunk. A Consumer Physics kifejlesztett egy high-tech kajaszkennert, a SCiO-t, melynek infravörös sugarai letapogatják mindazt, ami a tányérunkon lapul, és tovább küldi okoseszközünkre annak tápértékét. Mivel a víz és a cukor más-más részét nyeli el a sugárzásnak, egészen pontos méréseket tud produkálni.
 
5. VR-fogyókúra, ahogyan még sosem tapasztaltad
 
A következő fejlesztésben aztán minden összeér, amiről valaha olvashattunk. Képzeljetek el egy teljes evésszimulációt, ahol nem kell rosszul érezned magad az elfogyasztott kalóriaezrek miatt, az élmény mégis – azt ígérik – változatlan. Nem kell hozzá más, mint egy VR-szemüveg, egy belsőhang-átalakító szerkezet, ami a rágás hangját reprodukálja a dobhártya számára, egy önegyensúlyozó evőeszköz, végül pedig egy 3D nyomtató, ami kalóriaszegény ételtextúrát készít, hogy ténylegesen le is nyeljünk valamit. Az ízérzékelés 80%-a ugye a szaglásnak köszönhető, így valószínűsíthetően remekül működne ez a találmány, persze szigorúan fizikai aspektusból nézve. A kérdés már csak az, hogy milyen érzéssel távozunk az "asztaltól".
 
Sokat emlegetett és általános trend, hogy a digitalizáció az élet minden területére behatol, és ezt kortól függően azért rendre el is fogadjuk. De amint szóba kerül az étkezés, már hajlamosak vagyunk kissé idegenkedve tekinteni a témára. Érdemes azonban kíváncsisággal szemlélni a jövőt és annak kulináris innovációt – mert a feltalálók és a fejlesztők nem feltétlenül akarnak rosszat –, és inkább azon gondolkozni, hogy mennyire vagyunk hajlandóak elengedni hagyományos szokásainkat, hogy nyissunk az új felé.