Telekom - Együtt veled
Együtt veled.

HÍREK, ESEMÉNYEK

„Mindenkiben ott van a programozó”

2018-02-16

Esteban de la Torre művész és informatikus egy személyben. A Budapesten élő és dolgozó mexikói-magyar designer közreműködött a Szárnyas fejvadász 2049 film jelmezeinek megtervezésében, EJTECH nevű művészeti duóját pedig nemrég beválogatták a Highlights of Hungary-be. Inspirációról, programnyelvekről, és a mindenkiben ott rejlő informatikusról mesélt.  

Az EJTECH egy olyan technológiai és művészeti laboratórium, amelyet Esteban de la Torre és Kárpáti Judit Eszter hoztak létre Budapesten. Az alkotópáros a MOME-n találkozott először, majd a Kitchen Budapest, a T-Systems Magyarország open innovációs laborja összehozta őket Talent programjának köszönhetően. Interaktív installációikban a hang és az anyag összekapcsolhatóságát kutatják, és az ember és a technika kölcsönhatásaival kísérleteznek. Alternatív felületeket, okos textileket vagy éppen kristályokat hoznak létre, amelyek új dimenziókat nyitnak meg a hangok, a vizualitás és a tapintás összekapcsolásával. A duójuk alapvetően művészeti céllal jött létre, de olyan dolgokat fejlesztenek, amelyeket a mindennapi életben is használhatunk. A műveiket többek között Izraelben, Berlinben, Párizsban, Tokióban és az USA-ban mutatták be. A nemzetközi szféra is felfigyelt rájuk: dolgoztak többek között a Diorral is. Estebant a technikában rejlő lehetőségekről, sikerről és a munkája izgalmas részleteiről kérdeztük.
 
Mi a Te szereped pontosan az EJTECH-en belül? 
 
Én alkotom az EJTECH egyik felét. A másikat a társam, Kárpáti Judit Eszter, aki különleges, futurisztikus anyagokon és újszerű, kísérleti textileken dolgozik. Én felelek a programozásért, a számítástechnikáért és a hangmérnöki munkáért. Az EJTECH-en belül ötvözzük a kettőnk képességeit, ezáltal tanulunk egymástól és több nézőpontból közelítünk meg egy-egy szituációt. Így mindketten folyamatosan bővíthetjük szakmai tudásunkat.
 
 

AMORPHOUS ALLOTROPES from ejtech on Vimeo.
 

Milyen izgalmas projektekben vettél részt? 
 
Szeretem, ha a kreativitásnak semmi sem szab határt, legyen szó akár az alkotási folyamatról, akár az azt megelőző háttérmunkáról. Egy új installáció összeállítása mindig nagyszerű kihívást jelent. Sokszor a helyszín határozza meg, hogy éppen mit csinálunk. Ezt azt jelenti, hogy fogjuk az ötleteink darabkáit, odavisszük őket a helyszínre, majd az adottságoknak megfelelően felépítjük a végeredményt. Ez mindig nagyon felvillanyozó élmény. De ha konkrét példát kellene említenem, mindenképpen kiemelném a Blade Runner 2049 forgatását, főleg azért, mert mióta az eszemet tudom, imádom ezt a filmet. Az, hogy besétálhattam a kulisszák mögé és láthattam, ahogy életre kelnek a jelmezeim, olyan volt számomra, mint egy valóra vált álom.
 
Mikor kezdett el érdekelni a szakmád és miért? 
 
Mindig is szerettem a számítógépeket, a kábeleket és úgy általában mindent, ami a technológiával kapcsolatos. Kiskoromban én voltam az a családban, aki összedugta a tévét, megszerelte a kazetta lejátszót vagy bármilyen elektromos eszközt, szóval már akkor sem féltem attól, hogy megráz az áram. A kedvenc Tini Nindzsa Teknőcöm Donatello volt, mert ő építette a kütyüket a csapatnak.J Azt hiszem, innen indult az egész.
 
Milyen oktatásban vettél részt? 
 
A tanulmányaim mindig is a művészetekre és az esztétikára fókuszáltak. Tanultam fotózást és hangtechnikát, a gimnáziumot pedig azzal töltöttem, hogy füzetekbe és padokra rajzolgattam. Végül aztán média dizájn és animáció szakon kötöttem ki. Tetszett, hogy alkothatok valamit, amit megmutathatok a közönségnek, ugyanakkor hiányérzetem volt, amikor négy hónapon keresztül dolgoztam egy animáción, majd a bemutatót letudtam a lejátszás gomb megnyomásával. Ezért az interaktív élmények felé fordultam és kreatív kódolással, valamint művészi technológiákkal kezdtem el foglalkozni. Azt akartam, hogy a műalkotásaim keljenek életre, és ne csak élettelenül lógjanak egy galéria falán.
 
 

moss mat_001 from ejtech on Vimeo.
 

Mi inspirál téged az alkotásban? 
 
Az, hogy olyan gondolatokat, érzéseket, koncepciókat és élményeket adjak át a munkám által, amelyeket másként nem lehetne kifejezni. A szerelem fogalmáról egy egész enciklopédiát elolvashatsz. Beszélhetsz róla. Énekelhetsz róla. Festhetsz róla. De az élmény csak akkor lesz igazán a tiéd, amikor a saját bőrödön is megtapasztalod. Bár néha nagyon összetett üzenetekkel dolgozunk, szerintem mégis az a legjobb, ha a művészet valami alapvető, ösztönös élményhez juttat hozzá. Akárcsak a táncban, itt sem kell mindent értened ahhoz, hogy valóban megértsd a lényeget.
 
Mire vagy a legbüszkébb? 
 
A jövőre.
 
Hogyan bátorítanád azokat, akik meg akarnak tanulni programozni?  Milyen tanácsot adnál nekik? 
 
Már most is mindenkiben ott van a programozó. Mindenki képes arra, hogy egy cél érdekében logikus sorrendbe rendezze az ötleteit: erről szól a kódolás is. A nehézség abból ered, hogy a gondolataink kifejezéséhez meg kell tanulnunk egy új nyelvet, ami ebben az esetben egy új programnyelvet jelent. Valaki könnyedén elsajátítja a franciát, valaki pedig a C++ vagy a Python által képes kifejezni önmagát. Léteznek vizuális programnyelvek is: ezeknél nem szöveggel dolgozunk, hanem elemeket kapcsolunk össze, így a médium képes arra, hogy befolyásolja az üzenetet. Például a salsáról vagy a cumbiáról sokkal könnyebb spanyolul beszélni: ugyanígy bizonyos témákhoz bizonyos programnyelvek jobban illenek. A kódolás egy gyönyörű és szerves rendszer, csak a tévében dramatizálják túl a dolgokat, amikor a programozókat kockáknak ábrázolják, akik egy sötét, kupis szobában ülnek és pislogás nélkül gépelnek, miközben betörnek az FBI hálózatába, vagy valami ilyesmi… Csak egy jó tanácsom van: legyél türelmes.
 

Mennyire van jelen a folyamatos tanulás az életedben? 
 
Egyszer azt olvastam, hogy ha nem tanulunk új dolgokat, akkor az agyi állományunk veszít a folyékonyságából és elkezd kiszáradni. Ezért szeretem hidratáltan tartani a szürkeállományomat. A tanuláshoz nem kellenek új diplomák és végzettségek, különösen most, amikor elképzelhetetlen mennyiségű információ áll a rendelkezésünkre karnyújtásnyira. Találd meg, amit szeretsz és tedd próbára magad. Ne lájkokkal próbáld betömni a hézagokat, hanem új képességek elsajátításával. Például tanulj meg kertészkedni, hallgass Kurzweilt vagy hajtogass origamit. Nagyszerűnek tartom, hogy mennyi mindent tanulhatunk abból, ha odafigyelünk másokra és meghallgatjuk, hogy ők hogyan látják a világot. Lehet, hogy most úgy fogok hangzani, mint egy cyber-Coelho, de szerintem az az egyik legfontosabb lecke, hogy a bukásból többet tanulhatunk, mint a győzelemből. Ezek csak átmeneti tapasztalatok, amelyek egy hosszan tartó folyamat részét képezik.  


 
 
http://ejtechnology.net/
https://www.facebook.com/ejtechnology/
https://vimeo.com/ejt
https://www.instagram.com/ejtech.cc/