Telekom - Együtt veled
Együtt veled.

HÍREK, ESEMÉNYEK

Okos, csinos és vicces – Simone Giertz, a béna robotok királynője

2017-09-25

A huszonhat éves Simone Giertz a Queen of Shitty Robots című YouTube csatornája révén vált ismertté. A fiatal robotprogramozó lány eleinte csak viccből kezdett el béna robotokat építeni, majd videóra vette, ahogy azok mindent tönkretesznek. Kezdetben saját kedvére, szórakozásból csinálta az egészet, időközben azonban több mint hétszázezer követőre tett szert.   

A svéd származású Simone 24 éves kora óta foglalkozik programozással. Saját bevallása szerint mindig is érdekelte az elektronika, de nem végzett egyetemet, mert gyakorlati úton akart tapasztalatokat szerezni. Korán ráébredt arra, mennyire fontos számára, hogy valami egyedit alkothasson, ami csak az övé. „Egyszerűen úgy éreztem, hogy nem tudok annyira lelkesedni mások projektjeiért, mint amikor otthon, a magam örömére kísérletezgetek” – vallotta be Simone. Ezért elhatározta, hogy minden idejét a saját robotjainak szenteli.

Az első home-videóin svédül magyarázta el, éppen mivel kísérletezget. 2015 augusztusában azonban megépítette a Fogmosó Gépet, ami elhozta számára a hírnevet és igazi YouTube-sztárrá tette. A beszédes nevű készülék egy bukósisakból állt, amire Simone egy fogkefét erősített és beprogramozta, hogy fel-alá mozogjon. Az eredmény egyszerre szörnyen béna és hihetetlenül szórakoztató lett, a videó pedig robbanásszerűen elterjedt az interneten. „Viccből építettem ezt a kis szerkezetet, és először azt se tudtam, mihez kezdjek vele. De az internet egy varázslatos dolog, ahol néha furcsa dolgok történnek, így kapták fel az én videómat is” – meséli. A szerkezet sikerén felbuzdulva a lány elkezdte sorban gyártani a furábbnál furább, aranyosan bénácska masináit: manikűrgépet, sörfelszolgálót, orrkifújót, hajmosót, popcorn készítő sisakot és így tovább.

„Az emberek néha nem értik, mi a célom ezzel az egésszel, és a szememre vetik, hogy semmi értelme annak, amit csinálok. Sokan azzal töltik az egész napjukat, hogy a Facebookot pörgetik vagy tévét néznek, de ha valaki épít valamit, annak rögtön értelmet akarnak tulajdonítani és meg akarják érteni az okát. Nekem az alkotás öröme önmagában elég. Úgy tekintek magamra, mint aki eltakarítja az útból az akadályokat és az előítéleteket, hogy az is kedvet kapjon a kísérletezéshez, akit eddig ezek visszatartottak. Csak kezdj el építeni és engedd szabadjára a fantáziád: sosem tudhatod, mi lesz belőle a végén” – vallja Simone.

A robotokat nem eladásra szánja és nem is a pénz jár a fejében, amikor tervezi és építi őket. „Nem akarok megvetetni még több hülyeséget az emberekkel, mert már amúgy is olyan sok mindent lehet kapni. Az én célom az, hogy alkotásra inspiráljak másokat. Bízom benne, hogy lesznek olyanok, akik a videóim hatására kedvet kapnak a programozáshoz és azt mondják, hogy ha ez a csaj meg tudta csinálni, akkor nekem is sikerülhet.”