Telekom - Együtt veled
Együtt veled.

HÍREK, ESEMÉNYEK

Szupermodell a számítógép mögött

2017-10-03

Karlie Kloss világhírű amerikai szupermodell nem csak a legnevesebb divatházak kifutóit hódította meg: az informatika világában is utat tört magának. 22 éves korára elérte a csúcsok csúcsát a divatszakmában, eközben pedig informatikát tanult a New York University-n, majd Kode with Klossy néven programozóiskolát és ösztöndíjprogramot indított a reáltárgyak iránt érdeklődő lányoknak. Karlie igazi példakép – és itt még nem állt meg a története.

Karlie saját bevallása szerint igazi nerd, akit mindig is vonzottak a reáltárgyak. Már elsős korában is orvos, tudós vagy tanár akart lenni, egészen addig, amíg tizenötéves korában fel nem fedezte őt a későbbi ügynöke. Ekkor beszippantotta a modellszakma, de közben nem feledkezett meg eredeti céljairól sem. A szabadidejében szívesebben foglalkozott kódsorokkal, mint ruhákkal, ezért elhatározta, hogy beiratkozik a New York-i egyetemre, hogy tovább fejlessze tudását.
 
Az emberek ritkán hozzák összefüggésbe a divatot a technológiával, de én a kettő kombinációjában megtaláltam a szenvedélyemet” – vallja Karlie. „Amikor három éve jelentkeztem az első képzésre, az motivált, hogy megértsem, hogyan működnek az applikációk, amelyeket nap, mint nap használunk. A csoporttársaimmal hihetetlenül izgalmas dolgokat építettünk: appokat írtunk és drónokat reptettünk az osztályteremben. Mindez teljesen lenyűgözött.”  
 

 


A gyönyörű modell hamar rájött arra, hogy a kódolás olyan szuperképesség, amelyet minden lánynak elérhetővé kellene tenni. „Azáltal, hogy megértjük a technológiák nyelvét, passzív, kívülálló felhasználókból a digitális változások előremozdítói lehetünk. A programozás képességével mi építhetjük és formálhatjuk a digitális jövőt. Ezen kívül még egy nagy tanulsággal távoztam az órákról: jelenleg nagyon kevés lány van a szakmában.”
 
A Girl Scouts felmérése szerint az amerikai középiskolás lányok 74%-a érdeklődik a STEM, azaz science, technology, engineering and math tantárgyak iránt, amelyek magyarul a műszaki és természettudományi tantárgyakat, valamint a matematikát ölelik fel. Ennek ellenére a számítástechnikai diplomával végző pályakezdőknek mindössze 18%-a lány. Karlie elhatározta, hogy – hírnevét és befolyását latba vetve – programozóiskolát és ösztöndíjprogramot indít a hozzá hasonló fiataloknak, akik érdeklődnek a számítástechnika iránt. „A Kode with Klossy nevű alapítványom célja, hogy minél több lánnyal megismertessem és megszerettessem ezt a szakmát, hogy egy nap még több női vezető álljon az informatikai cégek élén” – foglalja össze Karlie.
 
„Mindig is kocka voltam, és az is maradok, még akkor is, ha látszólag ez nem függ össze a szakmámmal. Lehet, hogy nyálasan hangzik, de hiszek benne, hogy követnünk kell a szenvedélyeinket annak ellenére is, hogy az emberek furcsán néznek ránk miatta vagy nem egészen értik őket. Bízz magadban, hallgass a megérzéseidre és ne félj követni az álmaidat.”