Telekom - Együtt veled
Együtt veled.

HÍREK, ESEMÉNYEK

Tetszett a FarmVille? Akkor nemsokára kipróbálhatod valós termőföldeken is!

2017-05-22

A világ egyik legnagyobb mezőgépgyártója, a német Fendt most valami igazán nagy dobásra készül, ami a jövőben alapjaiban változtatná meg gondolkodásunkat az agrárszektorról. Fejlesztési fázisban lévő találmányuk egy újabb termelői ágazatot adhat az informatikusok kezébe. De vajon jó ötlet ez?
 

Felhőirányította apró robotokról már sokat lehetett hallani eddig is, de a mezőgazdaság területén eddig nem. Éppen ezen változtatott most a Fendt, hiszen ahogy az agrárszektor.hu is írja, belengették MARS (Mobile Agricultural Robot Swarms) névre keresztelt projektjüket, amit nagyjából mobil agrárrobot rajoknak nevezhetnénk. A kifejezés rendkívül találó, hiszen az elképzelés legalább annyira jövőbetekintő, mint egy utazás a Marsra, működésének mechanizmusát pedig valóban a rajzással lehet a legjobban jellemezni. A tervek szerint egy "anyahajó-szerű" szállítókonténerből özönlenének ki a pici robotok, melyek munkáját aztán egy specifikusan erre készített applikáción keresztül kísérhetjük végig. Egyelőre csak vetésre programozták őket, de a jövőben komplexebb feladatok elvégzésével is megbízzák majd a kis digitális farmereket. Így is igen okosak és hasznosak. Apró méretüknél fogva nem terhelik a talajt feleslegesen, tűpontosan el tudják helyezni a magokat a földben, és ha bármelyikük meghibásodik, a többiek átveszik a hozzárendelt területet.
 
A CNBC tavalyi cikkében írt a robotizált mezőgazdaságról részletesebben, amiből kiderül, hogy a távvezérlés fejlesztése természetesen más cégeket is foglalkoztatott. Egy kisebb kaliforniai magánvállalat, az Autonomous Tractor Corp. már meglévő traktorokat alakítana át önvezető rendszerek, szenzorok fejlesztésével. A vezérigazgató, Kraig Schultz elmondta, hogy az egyre dráguló kézi munkaerő könnyen az automatizált gépek irányába terelheti a gazdálkodókat. De nem csak Schultz érzi közelinek a farmergépek lázadását.
A világ egyik legnagyobb mezőgazdasági és építőipari eszközöket gyártó vállalata, a holland CNH indutries szerint már 2020-ra piacra léphetnek a robottraktorok. Rob Zemenchik marketingigazgató elmondta, hogy koncepciójukban megtartanák a vezetőfülkét arra az esetre, ha a földműves kézivezérléssel oldana meg egy feladatot. A Fendt egyébként a CNH egyik leányvállalata, és már az előző évben is szó esett az apró robotrajról, bár akkor a projekt még a MARS nevet sem kapta meg.
 
Úgy tűnik, nem csak kiváló innováció a távvezérelt, automatizált szántás-vetés, de hatalmas pénzügyi potenciált is rejt magában. Ugyanitt olvashattuk, hogy a Goldman Sachs szerint az agrártechnológia 240 milliárd dolláros biznisz, amiből az önjáró traktorok és a rájuk épülő infrastruktúra önmagában 45 milliárd dolláros szeletet hasít ki. További becsléseik szerint a növekedés nem csak pénzben, de teljesítményben is kifejezhető. Úgy vélik, a precíziós ültetés, trágyázás és öntözés 2050-re 70%-kal növelheti a mezőgazdasági termelékenységet. Azonban vannak még kiaknázatlan területek, például a sérülékeny termények betakarításánál – mint a friss paradicsom vagy az eper –, ahol még mindig az emberi kézre van szükség. Szóval láthatjátok kedves informatikusok, a fejlesztési lehetőségek és a számok is azt sugallják, hogy érdemes az agrárium irányába fordulni.