Telekom - Együtt veled
Együtt veled.

HÍREK, ESEMÉNYEK

Űrlények és fekete lyukak a térképen

2017-10-09

A Google Streetview segítségével otthonról, kanapénk kényelméből járhatjuk be a legnagyobb városok utcáit, látogathatjuk meg a leghíresebb nevezetességeket és juthatunk el olyan helyekre is, ahová valószínűleg nem tudnánk. Összegyűjtöttünk néhány vicces vagy furcsa tényt a legnagyobb térképóriásról. 

Tudtad, hogy a nemkívánatos tartalmakat a felhasználók bejelentései alapján eltávolítják a Google Streetview rendszeréből? A rendszer automata arcfelismerő- és homályosító technológiával rendelkezik, de bárki jelezheti módosítási szándékát, ha mégis olyasmit talál, amit sértőnek érez. Nem kell mást tenned, mint a kép alsó sarkában a Report a problem gombra kattintani, hogy a Google munkatársai kivizsgálják a bejelentést. A csapat gyorsan utánanéz a problémának és megteszi a szükséges lépéseket, ha olyat észlelnek, ami bántó, zavaró vagy sérti a személyiségi jogokat.

Bár a felülnézeti, légi felvételek sokkal kevésbé részletesek és alacsonyabb felbontásúak, itt is előfordulhat, hogy homályos területekkel találkozunk. Hogy miért? Bizonyos műholdak nem a Google, hanem más szervezetek tulajdonában állnak: az eredeti birtokosuk különböző okoknál fogva úgy dönthet, hogy nem bocsájtja nyilvánosságra egy-egy terület részletes felülnézeti térképét. Az adott ország kormánya is indíthat petíciót annak érdekében, hogy az általuk érzékenynek ítélt zónákat töröljék a rendszerből.

A Google Streetview sétálós utcaképeit nem csak közutakról és nyílt terektől készítik: több ezer üzlet és nyolc ország bevonásával indult el az a kezdeményezés, amely lehetővé teszi, hogy akár múzeumokba vagy boltokba is „besétáljunk” és körülnézzünk. Az Üzletfotók szolgáltatás jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Új-Zélandon, Franciaországban, Kanadában, Írországban és Hollandiában elérhető. Ezen felül lehetőségünk van virtuálisan bejárni a Fehér Házat, a New York-i Metropolitan Múzeumot és számos más nevezetességet is.

A Streetview 2007-es indulása óta összesen több tízmillió képet készítettek az adatbázishoz. Eleinte kevesebb, alacsonyabb felbontású kamerát használtak, ma viszont a fényképeket gyártó autókra tizenöt darab 65 megapixeles gép van felszerelve. A jellegzetes panorámaszerű látványt úgy érik el, hogy a lencsék különböző irányokba fordulnak, és a szomszédos perspektívák átfedik egymást. A látószögeket informatikus csapat egyesíti az utómunkák során: így jön létre a végső, 360⁰-os látvány. Ahová az autók nem tudnak behajtani, oda biciklivel, kiskocsival vagy hójáróval jutnak el a Google munkatársai.

Virtuális sétánk során az is előfordulhat, hogy belebotlunk valami váratlanba: összegyűjtöttünk néhány vicces, furcsa vagy meghökkentő jelenetet a nagyvárosok utcáiról

1. Madárember

Reméljük, hogy csak egy gyerekzsúrról tartott éppen hazafelé ez a fura figura, amikor lencsevégre kapták.
 
2. Felfújható baba
 

Csinos barátnőjével indult sétálni ez a férfi, amikor elhaladt mellette az utcaképet készítő autó.
 
3. Tűz


Spontán tomboló tűz Marseilles városában... Remélhetőleg a kép készítője kihívta a tűzoltókat.
 
4. Repülő csészealj


Texas államban találták ezt a rejtélyes tárgyat... Vajon űrlények vagy csak űr-geekek táboroztak a pusztában?
 
5. Óriáscsirke
 

Sok mindenre van magyarázat, de erre biztos nincs.
 
6. A fehérbe öltözött ember


Neki biztosan nem kell aggódnia az UV-sugárzás miatt.
 
7. Árvíz
 

Legalább megjelölték az út körvonalait.
 
8. Esküvő


Reméljük, hogy a kép készítője kapta el a csokrot.

9. ET


A szkeptikusok szerint csak a kamera lencséje csillogott vagy visszaverődött a napfény a lámpaoszlopról.
 
10. A fej nélküli ember
 

Ez a fickó igazán nem panaszkodhat a személyiségi jogai miatt...
 
11. Óriástök
 

Valaki egy kicsit túllőtt a célon a halloweeni dekorációval.
 
12. Fekete lyuk
 

Balra fordulva egy fekete űrt láthat, ami minden létezőt magába szippant és elnyel. Kérjük, inkább maradjon az út jobb oldalán.
 
13. Gyorshajtás


Legalább nem sokkal lépte túl a megengedett sebességet.